Ensemble Coronis

Ensemble Coronis is een jonge formatie voor barokmuziek die werd opgericht in 2015.
Het ensemble is vernoemd naar de geliefde van Apollo en verkent de fascinerende kamermuziek van de achttiende eeuw.

Na jaren samen te hebben gespeeld in verschillende bezettingen tijdens hun
conservatoriumstudie in Utrecht besloten de leden van het ensemble, Iris van ‘t Veer
(sopraan), Ada Pérez (traverso), Gerrieke Verheij (barokcello) en Tim Veldman (klavecimbel),
om als Ensemble Coronis nieuwe invalshoeken in de oude muziek te vinden en vergeten
werken te laten herleven. Ze zijn onder andere gevraagd te spelen in de Nieuwe of Littéraire Sociëteit de Witte in Den Haag, hebben deelgenomen aan het Berliner Bach Wettbewerb 2015 en hebben in 2017 een succesvol debuut in Spanje gemaakt.

 

Leden van Ensemble Coronis


Iris van ‘t Veer

Sopraan

Iris van ’t Veer heeft in juni 2013 haar Bacheloropleiding Klassieke Zang afgerond bij docente Eugénie Ditewig aan het Utrechts Conservatorium. In 2012 heeft Iris een semester in Helsinki (Finland) gestudeerd om zich te verdiepen in Fins en Scandinavisch repertoire en Barokmuziek bij docent Juha Karvonen.
Iris treedt regelmatig op met gevarieerd repertoire: naast barokmuziek zingt ze ook graag opera. Zo heeft ze, samen met haar collega Esmeralda Schütz, Le Nozze zonder Figaro bedacht en opgezet, een voorstelling rond aria’s en duetten uit Le Nozze di Figaro van W.A. Mozart. Ook het Lied brengt zij met veel liefde ten gehore, in het bijzonder Franse en Scandinavische liederen. 
Iris geeft daarnaast al 6 jaar met veel plezier en enthousiasme zangles op privébasis in Utrecht. Ook is zij de enthousiaste vaste dirigente van Studentenvrouwenkoor Medusa te Utrecht.


Ada Pérez

Traverso

Ada begon haar muziekstudies aan het Conservatorium van Valladolid (Spanje). Zij heeft bekwaamd op de dwarsfluit bij Carlos Migueláñez.
Na een studie muziekpedagogiek aan de Universidad de Valladolid studeerde ze traverso bij Agostino Cirillo in Murcia. Vervolgens verhuisde Ada naar Utrecht om bij Wilbert Hazelzet haar Master of Music te behalen, waarbij ze zich specialiseerde in het spelen van kamermuziek op historische instrumenten.
Naast orkestspel en muziekworkshops is het kamermuziek waar haar hart naar uitgaat, onder andere in samenspel met klavecinist Tim Veldman. Het duo heeft opgetreden in Frankrijk, Spanje, België, Duitsland en Nederland en voert achttiende-eeuwse muziek, bijvoorbeeld van Bach, vader en zoons, uit alsof het gisteren uit de pen vloeide.


Gerrieke Verheij

Barokcello – Blokfluit

In 2013 rondde Gerrieke haar Bachelor blokfluit af bij Heiko ter Schegget aan het Utrechts Conservatorium. Ze vervolgde haar studie Master blokfluit bij Bart Coen aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel waar ze in 2015 afstudeerde. Het jaar daarna behaalde ze bij hetzelfde instituut haar Bachelor diploma voor barokcello bij Alain Gervreau.
Ze ontving de Prijs Ingeborg Köberle 2016 voor haar bijzondere studieprestaties aan het Conservatorium te Brussel.
Als medeoprichtster van blokfluitconsort ‘The Early Byrds’ richt Gerrieke zich met dit consort op de 15e en 16e eeuwse polyfonie, met de cello voornamelijk op de hoogbarokke periode. Gerrieke speelde in verschillende orkest-producties, concerten en cd-opnames van diverse ensembles zoals Orkest Ars Musica.
Naast haar activiteiten als uitvoerend musicus geeft Gerrieke met veel plezier privé- en groepsles aan kinderen en ouderen in haar lespraktijk in Den Haag en op de Regenboogschool in Ridderkerk.


Tim Veldman

Klavecimbel – Blokfluit – Piano

Tim Veldman heeft muziek altijd op vele verschillende manieren benaderd. Van jongs af aan speelt hij blokfluit en later ook piano. Met beide instrumenten begint hij zijn studie aan het Utrechts Conservatorium, bij Heiko ter Schegget en Paolo Giacometti. Omdat de oude muziek steeds meer zijn aandacht begint op te eisen gaat hij klavecimbel studeren bij Siebe Henstra. Zodoende rondt hij zijn Bachelor of Music in 2014 af met twee hoofdvakken, blokfluit en klavecimbel. In hetzelfde jaar wordt hij toegelaten tot de Akademie für Alte Musik te Bremen, waar hij zijn klavecimbel Master heeft behaald bij Carsten Lohff.  Momenteel studeert hij Master blokfluit bij Han Tol. Tim houdt zich bezig met muziek van 1400 tot nu, met een voorliefde voor zestiende-eeuwse polyfonie en achttiende-eeuwse Empfindsamkeit.
Tim geeft blokfluit- piano- en ensemblelessen bij Muziekschool Vrijdag in Groningen.